KALP KRİZİNDE İLK YARDIM
Kalp krizi
Kalp krizleri bütün dünyadaki başta gelen ölüm nedenlerinin arasındadır. Kalp krizi kalbe kan taşıyan bir ya da daha fazla damarın tıkanmasıyla gerçekleşir. Kalp krizi olduğunda, kalpteki hücreler yaşamsal beslenme için kan alamadıklarında ölmeye başlarlar. Eğer kalbin büyük bir bölümü kandan yoksun kalırsa, kalp atmayı durdurur ve kurban kalp krizi geçirir.
Kurbanın kalbi atmayı durdurduğunda, suni teneffüs ile yaşamsal oksijeni sağlayan ve kalp masajıyla kan dolaşımını koruyan CPR’ye (Temel Yaşam Desteği) ihtiyaç duyulur.
Herhangi hafif bir kalp krizi büyük bir kalp krizine yol açabileceği için CPR’yi uygulamada eğitim gerekir ve bu yüzden ilk yardım yapan kişilerin kalp krizinin erken uyarı işaretlerini farkedebilmeleri yaşamsaldır böylece kurban profesyonel yardım alabilir.
Kalp krizi geçirip kalbi hala atan bir hastanın, kalp krizi geçirip kalbi duran bir hastaya oranla daha fazla yaşam şansı vardır. Ölen bir çok kalp krizi kurbanı kalp krizi geçirdikten sonraki iki saat içerisinde dayanamayanlardır. Bu kurbanlardan bir çoğu eğer yanlarındaki kişiler kalp krizinin belirtilerini fark edebilirlerse ve hastayı çabuk bir şekilde hastaneye götürebilirlerse kurtarılabilirler. Aslında pek çok kalp krizi kurbanı gerçekte hayatları büyük bir tehlikedeyken kalp krizini mide yanması ya da diğer küçük rahatsızlıklardan sanırlar.
Kalp krizinin en belirgin işareti göğüs ağrısıdır. Hastalar bunu baskı, göğüste sıkışma hissi, sızı, ezilme, sıkışma ya da ağır bir ağrı olarak tanımlayabilirler. Ağrı göğsün merkezinde yerleşmiş olabilir ama ağrının bir omuza ya da her ikisine birden ya da kollara, boyuna, çeneye ya da sırta yansıması sık karşılaşılmayan bir durum değildir.
Ağrının yanı sıra kurbanlar terleme, bulantı ve nefes darlığı da yaşayabilirler. Bir çok kurban kalp krizi geçiriyor olabileceklerini inkar eder. Diğerleri ise ölüm korkusuyla durumlarını daha kötü gösterebilirler.
Bütün kalp krizi kurbanları – ve herhangi bir nedenden ilk yardım alan bütün kurbanlar – için kurtarıcının kurbanları teskin etmesi ve onları mümkün olduğunca soğukkanlı ve rahat hissettirmesi önemlidir.
Teskinin psikolojik değeri ilk yardımdaki herhangi bir tedavi kadar önemlidir.
KALP KRİZİ İÇİN İLK YARDIM
1) Kalp krizinin belirti ve işaretlerini fark etme
2) Kurbanı rahatlatma ve teskin etme
3) Kurbanın yaptığı herhangi bir şeyi bırakmasını sağlayıp onu rahat bir pozisyonda oturtma veya yatırma
4) Hemen acil tıbbi yardım çağırma
5) Eğer kurban bilincini kaybederse CPR (Temel Yaşam Desteği – suni teneffüs + kalp masajı) uygulamak için hazır olma (Eğer bunu yapmak için eğitim almışsa)
Hepimiz kalp krizi riskini; yüksek kan basıncını kontrol ederek, diyetle kolesterolümüzü sınırlayarak, kilomuzu takip ederek, spor yaparak, sigarayı bırakarak ve stresi azaltarak düşürebiliriz.